SOZA dnes udelí prestížne ocenenia za rok 2013

19.11.2014 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR) – Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) udelí dnes večer v bratislavskom Divadle Aréna prestížne ocenenia najúspešnejším autorom a interpretom slovenskej hudobnej scény za rok 2013. Najlepší v šiestich kategóriách si počas galaprogramu prevezmú bronzovú plastiku s názvom Eurydika.

Na titul skladateľ najhranejších hudobných diel ašpirujú v 17. ročníku podujatia Peter Bič, Marián Kachút, Václav Patejdl, Ivan Tásler a Miroslav Žbirka, v kategórii Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel si ocenenie odnesie jeden z pätice Boris Filan, Daniel Hevier, Vladimír Krausz, Kamil Peteraj a Martin Sarvaš. Cenu pre najhranejšiu skladbu získa jedna z pesničiek Hey Now (Peter Bič Project), I Was Wrong (Celeste Buckingham), Keď sme sami (Hex), Run Run, Run (Celeste Buckingham), Thinking About You (Peter Bič Project). Ocenenie za najpredávanejší zvukový nosič dostane jeden z albumov Hlasy (Richard Müller & Fragile), Moruša: Biela (Jana Kirschner), Návšteva po rokoch (Peter Lipa & Milan Lasica), Navždy (Kontrafakt) a Pesničky pre detičky. Na cenu za najpredávanejší nosič zvukovo-obrazového záznamu sú nominované DVD počiny Fíha Tralala (Farebný svet), Spievankovo 3 a Spievankovo 4 (Mária Podhradská a Richard Čanaky). Za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní si odnesie ocenenie jeden z pätice vysielateľov Rádio Jemné melódie, Rádio Lumen, Rádio Modra, Rádio Rebeca a Rádio SiTy. Na rozdiel od hlasovania v hudobných anketách sú štatistické ceny objektívnym obrazom o tom, ktoré hudobné diela vlani dosiahli najvyššiu minutáž za predvádzanie naživo a vo vysielaniach rozhlasu a televízie na území Slovenskej republiky.

SOZA zároveň odovzdá aj honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska. Sú nimi Cena za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí, Zápis do Zlatej knihy SOZA (cena udelená autorovi in memoriam za významný príspevok k rozvoju slovenskej hudobnej kultúry) a Veľká cena SOZA (cena udelená autorovi za celoživotné dielo). O ich udelení rozhoduje Výbor SOZA.

Súčasťou galavečera budú koncertné vystúpenia, zaznie džez, populárna hudba i vážna hudba historická či súčasná. Vystúpia džezová hudobníčka Ľudmila Štefániková, Ľuboš Šrámek a jeho East European Artsemble, sopranistka Adriana Kučerová, huslista Milan Paľa, súbory súčasnej hudby VENI ensemble a VENI ACADEMY. V programe sa tiež predstavia hviezdy našej populárnej hudby - legenda československej popscény Pavol Hammel a formácia Peter Bič Project.
 

Vyberte región